Przepis
ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI
(4 porcje)
- 5 papryk (u mnie 4 czerwone i 1 żółta)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chili
- łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- do podania: grzanki, jogurt naturalny
Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne, lekko nasmarować oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekać przez około 50 min w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu papryk z piekarnika, należy włożyć je do szczelnie zamkniętego worka foliowego za około 15 min. Po takim zabiegu skóra z papryk powinna z łatwością odchodzić.
Zagotować bulion. Cebulkę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie z oliwek wraz z posiekaną papryczką chili i dodać do bulionu. Następnie dodać obrane ze skórki papryki oraz czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku.
Zupę podawać z jogurtem naturalnym (który neutralizuje ostrość) oraz na przykład z grzankami.