Zupa krem z pieczonej papryki

Ewelina
Zupy
01.06.2014 20:33
Zupa krem z pieczonej papryki

Przepis

ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

(4 porcje)

- 5 papryk (u mnie 4 czerwone i 1 żółta)

- 1,5 litra bulionu warzywnego

- 4 ząbki czosnku

- 1 duża cebula

- 1 papryczka chili

- łyżka koncentratu pomidorowego

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz

- do podania: grzanki, jogurt naturalny

Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne, lekko nasmarować oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekać przez około 50 min w temperaturze 200 stopni.

Po wyjęciu papryk z piekarnika, należy włożyć je do szczelnie zamkniętego worka foliowego za około 15 min. Po takim zabiegu skóra z papryk powinna z łatwością odchodzić.

Zagotować bulion. Cebulkę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie z oliwek wraz z posiekaną papryczką chili i dodać do bulionu. Następnie dodać obrane ze skórki papryki oraz czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku.

Zupę podawać z jogurtem naturalnym (który neutralizuje ostrość) oraz na przykład z grzankami.