Przepis
Zielone Mielone
Składniki:
500 g mrożonego szpinaku (świeżego potrzeba przynajmniej dwukrotnie więcej, ale kotlety będą smaczniejsze),
1 łyżeczka klarowanego masła,
500 g mielonego mięsa drobiowego,
1 1/2 szklanki otrębów owsianych,
3 ząbki czosnku,
1/2 niedużej cebuli,
sól i pieprz do smaku,
Wykonanie:
Szpinak podsmażyłam na maśle i posiekanej cebulce zgodnie z przepisem na opakowaniu i solidnie doprawiłam (ten mrożony ma zwykle znacznie mniej smaku niż świeży, następnym razem spróbuję w ramach przyprawy użyć serka typu feta) pod koniec duszenia dodając drobniutko posiekany czosnek.
Mięso porządnie wyrobiłam z wystudzonym szpinakiem, jajkiem, połową otrębów i ponownie doprawiłam solą i pieprzem. Formowałam kotlety maczając dłonie w zimnej wodzie i obtaczałam w pozostałych otrębach. Smażyłam (jak już napisałam wyżej) na ceramicznej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.