Zielone Mielone

Krzysztof
Obiad
06.11.2014 19:43
Zielone Mielone

Przepis

Zielone Mielone

Składniki:

500 g mrożonego szpinaku (świeżego potrzeba przynajmniej dwukrotnie więcej, ale kotlety będą smaczniejsze),

1 łyżeczka klarowanego masła,

500 g mielonego mięsa drobiowego,

1 1/2 szklanki otrębów owsianych,

3 ząbki czosnku,

1/2 niedużej cebuli,

sól i pieprz do smaku,

Wykonanie:

Szpinak podsmażyłam na maśle i posiekanej cebulce zgodnie z przepisem na opakowaniu i solidnie doprawiłam (ten mrożony ma zwykle znacznie mniej smaku niż świeży, następnym razem spróbuję w ramach przyprawy użyć serka typu feta) pod koniec duszenia dodając drobniutko posiekany czosnek.

Mięso porządnie wyrobiłam z wystudzonym szpinakiem, jajkiem, połową otrębów i ponownie doprawiłam solą i pieprzem. Formowałam kotlety maczając dłonie w zimnej wodzie i obtaczałam w pozostałych otrębach. Smażyłam (jak już napisałam wyżej) na ceramicznej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.