Składniki
300-350g mielonego mięsa z indyka
pół szklanki kaszy jaglanej przed ugotowaniem
5 suszonych pomidorów z zalewy z oliwy
3 łyżki świeżej natki pietruszki
3 łyżki świeżej bazylii
oregano (z pół łyżeczki)
ząbek czosnku
pół średniej wielkości cebuli
jajko (M)
łyżka oliwy do podsmażenia cebuli + łyżka oliwy do smażenia kotletów
sól, pieprz
podawać najlepiej z domowym sosem, u mnie świetnie sprawdził się sos na bazie jogurtu naturalnego+ czosnek+ starty zielony ogórek+ sól, pieprz
Przepis
Kaszę jaglaną ugotować, tak, że na 1/2 szklanki suchej kaszy, dodaje się do ugotowania jej 1 szklankę wody (2x więcej wody niż kaszy), wodę należy osolić, kaszę gotować na małym ogniu pod przykryciem aż wchłonie całą wodę. Potem wyłożyć na talerz, by szybciej ostygła. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać odsączone z zalewy, drobno posiekane pomidory suszone, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i oregano. Posiekać czerwoną cebulę, obrać ząbek czosnku. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przecisnąć na nią przez praskę ząbek czosnku, następnie dodać cebulę i delikatnie zeszklić, odstawić do wystygnięcia, potem dodać do miski z mięsem. Do miski z mięsem dodajemy również wystudzoną kaszę oraz wbijamy jajko, wszystko dokładnie zagniatamy dłonią, dodajemy sól i pieprz i wstawiamy na około 15 min do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, dłońmi formujemy kulki z masy, które następnie spłaszczamy i kładziemy na rozgrzany tłuszcz, smażymy parę minut z każdej strony, uważając, by się nie przypaliło. Podawać najlepiej z sosem na bazie jogurtu naturalnego.