Składniki
450 g mięsa mielonego
jajko
2 łyżki bułki tartej
2 posiekane ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
3-5 paseczków sera camembert
3 łyżki oliwy z oliwek
6 ziemniaków
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Przepis
Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze frytki,przełóż do miski.
Do ziemniaków dodaj zioła prowansalskie,sól,czosnek niedźwiedzi i 1 łyżkę oleju. Całość dokładnie przemieszaj. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Ziemniaki piecz przez ok 10-15 minut. W między czasie przygotuj kotlety.
Mięso mielone przełóż do miseczki i dodaj 5 łyżek wody,czosnek,jajko,bułę tartą,pieprz i odrobiną soli. Wyrób mięso na kotlety.
Mięso podziel na 3-5 części. Z każdej uformuj cienki placek. Na każdy kawałek mięsa nakładaj po kawałku pomidora i sera. Mięso sklej i uformuj kotleciki.
Kotlety smaż na pozostałej oliwię z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotleciki przełóż do frytek i piecz razem jeszcze przez ok 15 minut.