Nadziane mielone

Michał
Obiad
14.09.2015 17:12
Nadziane mielone

Składniki

450 g mięsa mielonego

jajko

2 łyżki bułki tartej

2 posiekane ząbki czosnku

6 suszonych pomidorów

3-5 paseczków sera camembert

3 łyżki oliwy z oliwek

6 ziemniaków

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Przepis

Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze frytki,przełóż do miski.

Do ziemniaków dodaj zioła prowansalskie,sól,czosnek niedźwiedzi i 1 łyżkę oleju. Całość dokładnie przemieszaj. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Ziemniaki piecz przez ok 10-15 minut. W między czasie przygotuj kotlety.

Mięso mielone przełóż do miseczki i dodaj 5 łyżek wody,czosnek,jajko,bułę tartą,pieprz i odrobiną soli. Wyrób mięso na kotlety.

Mięso podziel na 3-5 części. Z każdej uformuj cienki placek. Na każdy kawałek mięsa nakładaj po kawałku pomidora i sera. Mięso sklej i uformuj kotleciki.

Kotlety smaż na pozostałej oliwię z obu stron na złoty kolor.

Usmażone kotleciki przełóż do frytek i piecz razem jeszcze przez ok 15 minut.