Mielone pieczone w sosie pomidorowym

kardamonovy
Obiad
20.01.2016 10:46
Mielone pieczone w sosie pomidorowym

Składniki

500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej)

pół szklanki kaszy manny

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/3 szklanki zimnej wody

1 łyżeczka suszonego oregano

pół pęczka natki pietruszki

1 jajko

sól

pieprz

olej rzepakowy

sos:

500 ml passaty pomidorowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

olej rzepakowy

Przepis

Cebulę i czosnek trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mięsa, kaszy, jajka, natki, przypraw i wody, dokładnie rozrabiamy (tak, aby woda się całkowicie wchłonęła). Odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie robimy sos pomidorowy. Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy chwilę na oleju, dodajemy passatę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Z mięsa formujemy kotlety i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos, następnie kładziemy na sos zrumienione kotlety. Pieczemy pod folią aluminiową w piekarniku, około 30 minut w 180 stopniach. Ostatnie parę minut można piec bez przykrycia.