Składniki
500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej)
pół szklanki kaszy manny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka suszonego oregano
pół pęczka natki pietruszki
1 jajko
sól
pieprz
olej rzepakowy
sos:
500 ml passaty pomidorowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej rzepakowy
Przepis
Cebulę i czosnek trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mięsa, kaszy, jajka, natki, przypraw i wody, dokładnie rozrabiamy (tak, aby woda się całkowicie wchłonęła). Odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie robimy sos pomidorowy. Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy chwilę na oleju, dodajemy passatę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Z mięsa formujemy kotlety i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos, następnie kładziemy na sos zrumienione kotlety. Pieczemy pod folią aluminiową w piekarniku, około 30 minut w 180 stopniach. Ostatnie parę minut można piec bez przykrycia.