Przepis
Składniki na 6 dużych krokietów:
Na ciasto naleśnikowe – ok. 7-8 sztuk
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
¾ szklanki wody gazowanej
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżki oleju
Nadzienie:
500g pieczarek
20 dag startego sera żółtego
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Dodatkowo:
Bułka tarta
1-2 jajka
Sól
pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki - za pomocą trzepaczki mieszamy w misce wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Małą chochelką nakładamy i rozprowadzamy ciasto na rozgrzaną oraz uprzednio wysmarowaną olejem patelnię (ja używam tej do naleśników i smaruję ją silikonowym pędzlem). Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki kroimy w półtalarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości. Studzimy. Dodajemy starty ser żółty i całość mieszamy.
Farsz nakładamy na naleśnik. Zwijamy. Obtaczamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Krokiety smażymy z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu.
Smacznego,