Kulinaria

Placek drożdżowy z serem pod kratką

Krzysztof

Nov. 6, 2014, 4:20 p.m.

Placek drożdżowy z serem pod kratką

Składniki

Przepis

CIASTO:

60 dag mąki pszennej chlebowej typ 650

ok. 3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

3 jajka

4 dag świeżych drożdży

12 dag masła

1/2 łyżeczki soli

op. 16 g cukru wanilinowego

niewielka ilość jajka do posmarowania kratki

MASA SEROWA:

50 dag białego sera trzykrotnie mielonego (w batonie)

1/2 szklanki cukru

12 dag masła

3 jajka

skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny

mała łyżeczka olejku pomarańczowego

2 łyżki mąki pszennej

2 garście drobnych rodzynek

WYKONANIE:

CIASTO:

Mąkę przesiałam do miski. W dużym kubku roztarłam drożdże z odebraną od całości łyżeczką cukru, odebranymi dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Masło stopiłam i odstawiłam do wystudzenia.

Do dwóch miseczek rozdzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubiłam na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodałam utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte drożdże. Najpierw łyżką, a następnie ręką dokładnie wyrobiłam. Stopione mało dodałam do ciasta i dalej wyrabiałam aż do wchłonięcia tłuszczu. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

MASA SEROWA:

Oddzieliłam białka od żółtek. Miękkie masło utarłam z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Porcjami dodałam ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubiłam na sztywną pianę, wymieszałam łyżką z masą serową.

NASTĘPNIE:

Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przebiłam i krótko przerobiłam. Odkroiłam ok. 2/3 i rozwałkowałam na placek wielkości dna foremki. Ciasto ułożyłam w formie lekko podciągając do góry brzegi. Na ciasto wyłożyłam masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowałam, pokroiłam w paseczki szerokości ok. 15 mm i ułożyłam je w kratkę na masie serowej. Blaszkę nakryłam ściereczką i odstawiłam do ostatniego wyrośnięcia.