Przepis
CIASTO:
60 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
ok. 3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 dag świeżych drożdży
12 dag masła
1/2 łyżeczki soli
op. 16 g cukru wanilinowego
niewielka ilość jajka do posmarowania kratki
MASA SEROWA:
50 dag białego sera trzykrotnie mielonego (w batonie)
1/2 szklanki cukru
12 dag masła
3 jajka
skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny
mała łyżeczka olejku pomarańczowego
2 łyżki mąki pszennej
2 garście drobnych rodzynek
WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę przesiałam do miski. W dużym kubku roztarłam drożdże z odebraną od całości łyżeczką cukru, odebranymi dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Masło stopiłam i odstawiłam do wystudzenia.
Do dwóch miseczek rozdzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubiłam na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodałam utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte drożdże. Najpierw łyżką, a następnie ręką dokładnie wyrobiłam. Stopione mało dodałam do ciasta i dalej wyrabiałam aż do wchłonięcia tłuszczu. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
MASA SEROWA:
Oddzieliłam białka od żółtek. Miękkie masło utarłam z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Porcjami dodałam ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubiłam na sztywną pianę, wymieszałam łyżką z masą serową.
NASTĘPNIE:
Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przebiłam i krótko przerobiłam. Odkroiłam ok. 2/3 i rozwałkowałam na placek wielkości dna foremki. Ciasto ułożyłam w formie lekko podciągając do góry brzegi. Na ciasto wyłożyłam masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowałam, pokroiłam w paseczki szerokości ok. 15 mm i ułożyłam je w kratkę na masie serowej. Blaszkę nakryłam ściereczką i odstawiłam do ostatniego wyrośnięcia.