Składniki
Składniki na 10 sztuk:
- 400 gram zielonego groszku ( mrożonego),
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 łyżeczek płatków owsianych
- sól i pierz do smaku,
- olej do smażenia
Przepis
Groszek gotujemy, odcedzamy a następnie studzimy. Gdy już groszek ostygnie przesypujemy go do miski i blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę, zaś cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do groszku razem z jajkiem, płatkami a także doprawiamy przyprawiamy do smaku. Całość wyrabiamy w jednolitą masę, którą odstawiamy na 15 minut.
Przystępujemy do formowania kotlecików. Ważne jest, aby masa nie była za mokra, jeśli tak jest możemy dosypać jeszcze dwie łyżki płatków owsianych. Jak już masa będzie miała odpowiednią konsystencje formujemy kotleciki, które następnie smażymy na rozgrzanej patelni.