Magiczne Ciasto Drożdżowe

Krzysztof
Ciasta
06.11.2014 19:42
Magiczne Ciasto Drożdżowe

Przepis

Magiczne Ciasto Drożdżowe

Składniki:

10o g świeżych drożdży,

1 szklanka cukru,

1 cukier waniliowy,

4 jajka,

1 szklanka oleju słonecznikowego,

3/4 szklanki mleka,

4 szklanki mąki,

szczypta soli

+ sezonowe owoce: śliwki, jabłka, agrest, porzeczki, rabarbar, morele, brzoskwinie lub każde inne jakie tylko przyjdą mi do głowy (na zdjęciach wersja ze śliwkami i jabłkami)

Składniki na kruszonkę:

1 szklanka maki,

1/2 szklanki cukru,

100 g masła,

Wykonanie:

Jajka rozmieszałam prawie na kogel-mogel. W największej misce jaką mam ułożyłam warstwami:

- pokruszone drożdże - cukier i cukier waniliowy - jajka - olej - mleko - mąkę - sól. Nakryłam lnianą ściereczka i odstawiłam na 3 godziny.

Zimne masło posiekałam z mąką i cukrem rozsiekałam na kruszonke i wstawiłam do lodówki.

Wszystkie składniki umieszczone w dużej misce zmiksowałam do uzyskania gładkiego ciasta i wylałam je na natłuszczoną i wyspaną bułką tartą blachę. Na cieście ułożyłam owoce, a wierzchu rozsypałam kruszonkę i wstawiłam do zimnego piekarnika nagrzewającego się do 180 stopni z termoobiegiem. Piekłam ok. 70-75 minut.