Przepis
Magiczne Ciasto Drożdżowe
Składniki:
10o g świeżych drożdży,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
4 jajka,
1 szklanka oleju słonecznikowego,
3/4 szklanki mleka,
4 szklanki mąki,
szczypta soli
+ sezonowe owoce: śliwki, jabłka, agrest, porzeczki, rabarbar, morele, brzoskwinie lub każde inne jakie tylko przyjdą mi do głowy (na zdjęciach wersja ze śliwkami i jabłkami)
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka maki,
1/2 szklanki cukru,
100 g masła,
Wykonanie:
Jajka rozmieszałam prawie na kogel-mogel. W największej misce jaką mam ułożyłam warstwami:
- pokruszone drożdże - cukier i cukier waniliowy - jajka - olej - mleko - mąkę - sól. Nakryłam lnianą ściereczka i odstawiłam na 3 godziny.
Zimne masło posiekałam z mąką i cukrem rozsiekałam na kruszonke i wstawiłam do lodówki.
Wszystkie składniki umieszczone w dużej misce zmiksowałam do uzyskania gładkiego ciasta i wylałam je na natłuszczoną i wyspaną bułką tartą blachę. Na cieście ułożyłam owoce, a wierzchu rozsypałam kruszonkę i wstawiłam do zimnego piekarnika nagrzewającego się do 180 stopni z termoobiegiem. Piekłam ok. 70-75 minut.