Przepis
Składniki
8-10 ziemniaków
1 duża cebula
ser żółty
4 jajka
mąka (tyle, by masa nie była zbyt sucha, a kotleciki dało się łatwo formować)
olej do smażenia
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
Kotleciki znam od zawsze.Mam nadzieję,że podbiją też serca domowników rodziny,którą niedługo założę.
Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobnę kosteczkę. Ser scieramy na tarce o dużych oczkach.
Ostudzone ziemniaki przepuszczmy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy mąkę, 2 jajka, cebulę, przyprawy i mieszamy. Z masy formujemy lekko spłaszczone kotleciki.
Kotleciki panierujemy w roztrzebanych jajkach i bułce tartej. Smazymy na rozgrznym oleju aż się zarumienią. w trakcie smażenia kładziemy na wierzch trochę sera żółtego. Smażymy aż ser zacznie sie topić.
Kotleciki wyśmienicie smakują z duszonymi pieczarkami i mrożonymi warzywami na patelnię, polane ketchupem, ale można je też podawać z sosem grzybowym albo pomidorowym.