Ciasto dyniowo-czekoladowe z nutellą

Krzysztof
Przepisy
06.11.2014 17:00
Ciasto dyniowo-czekoladowe z nutellą

Przepis

Sezon na dynię w pełni. Nie mogłam się więc oprzeć i nie upiec ciasta z dynią. Tym razem do środka wsypałam czekoladowe kropelki i zrobiłam kleksy z nutelli. Ciasto wyszło obłędnie czekoladowe z lekką cynamonową nutką. Do tego jest bardzo wilgotne i podobno długo zachowuje świeżość ale tak szybko zniknęło, ze nie przekonałam się jak długo ;)

Ciasto możecie piec używając świeżej lub mrożonej dyni. Mrożoną wcześniej należy rozmrozić.

2 szkl mąki

1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka sody

2 jajka

1 szkl dyni startej na drobnych oczkach

3/4 szkl cukru

1/2 szkl oleju

3/4 szkl wody

2 łyżki nutelli

100g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

W jednej misce należy wymieszać mąkę z sodą, cynamonem i solą. W drugiej misce rozbełtać jajka z cukrem, wodą i olejem. Dodać startą dynię i wymieszać. Składniki mokre połączyć z suchymi drewnianą łyżą. Na koniec dodać kropelki czekoladowe, zamieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić kleksy z nutelli.

Ciasto piec około 40-45 minut w temperaturze ok 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.

Inspiracją był przepis ze str. "Kuchnia pełna smaków".