Maślankowe ciasto ze śliwkami

Krzysztof

Kulinaria

Nov. 6, 2014, 4:01 p.m.

Maślankowe ciasto ze śliwkami

Składniki

Przepis

Po raz kolejny rodzinka zażyczyła sobie to ciasto na niedzielę do kawy. I wcale się im nie dziwię bo ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach. Banalnie proste a przy tym zaspokoi podniebienia najbardziej wybrednych wielbicieli ciast. Polecam póki jeszcze sezon na śliwki trwa :)

Ciasto:

2 jajka

1 szkl cukru

1 szkl maślanki

1/2 szkl oleju

2,5 szkl mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

Kruszonka:

10 łyżek mąki

1o łyżek oleju

10 łyżek cukru

ok 70 dag śliwek

Jajka ubić z cukrem na puszysta pianę. Stale ubijając dodawać maślankę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy śliwki skórką do dołu.

Składniki na kruszonkę zagniatamy i skubiąc posypujemy ciasto. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.