Przepis
Po raz kolejny rodzinka zażyczyła sobie to ciasto na niedzielę do kawy. I wcale się im nie dziwię bo ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach. Banalnie proste a przy tym zaspokoi podniebienia najbardziej wybrednych wielbicieli ciast. Polecam póki jeszcze sezon na śliwki trwa :)
Ciasto:
2 jajka
1 szkl cukru
1 szkl maślanki
1/2 szkl oleju
2,5 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
Kruszonka:
10 łyżek mąki
1o łyżek oleju
10 łyżek cukru
ok 70 dag śliwek
Jajka ubić z cukrem na puszysta pianę. Stale ubijając dodawać maślankę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy śliwki skórką do dołu.
Składniki na kruszonkę zagniatamy i skubiąc posypujemy ciasto. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.