Krokiety z pieczarkami

Beata
Obiad
26.04.2015 15:31
Krokiety z pieczarkami

Składniki

Ciasto naleśnikowe

250 g mąki

250 g wody gazowanej

250 ml mleka

2 jajka

1 łyżka oleju

sól

Farsz:

700 g pieczarek

2 cebule

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

Dodatkowo:

olej do smażenia

1 jajko

bułka tarta do panierowania

sól

Przepis

Ciasto

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.

Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"

Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.

Smażyć z dwóch stron.

Farsz

Pieczarki zetrzeć na tarce

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki.

Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.

Do farszu dodać bułkę tartą.

Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety.

Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić.

Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.

Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor.