Krokiety z farszem jajecznym i serem Cheddar

Krzysztof
Przekąski
16.12.2014 17:45
Krokiety z farszem jajecznym i serem Cheddar

Przepis

Składniki na naleśniki:

3 jajka

1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)

1,5 szklanki mleka

3 szklanki mąki

sól

olej do smażenia

Na farsz:

3 jajka ugotowane na twardo

1 duża cebula drobno posiekana

20 dag pieczarek (oczyszczone i poszatkowane)

10 dag sera Cheddar stary na tarce

sól i pieprz

szczypta ostrej papryki

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oliwy

Do panierowania:

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia krokietów

Wykonanie:

Z przygotowanych składników usmażyłam naleśniki.

Przygotowałam farsz. Cebulę i pieczarki poddusiłam na rozgrzanej oliwie i dodałam rozdrobnione widelcem jajka. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką. Wsypałam ser i natkę. Wymieszałam.

Na środku każdego naleśnika wykładałam łyżkę farszu. Rozsmarowałam tylko na środkowej części. Złożyłam w krokiety i panierowałam w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.

Smażyłam na złoty kolor z obu stron i przekładałam na ręcznik papierowy.

Jeszcze ciepłe ułożyłam na półmisku. Pyszne, pachnące i bardzo delikatne. Moja koleżanka określiła je jednym zdaniem: aksamitne i smakują wybornie.