Przepis
Składniki na naleśniki:
3 jajka
1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
1,5 szklanki mleka
3 szklanki mąki
sól
olej do smażenia
Na farsz:
3 jajka ugotowane na twardo
1 duża cebula drobno posiekana
20 dag pieczarek (oczyszczone i poszatkowane)
10 dag sera Cheddar stary na tarce
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
Do panierowania:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia krokietów
Wykonanie:
Z przygotowanych składników usmażyłam naleśniki.
Przygotowałam farsz. Cebulę i pieczarki poddusiłam na rozgrzanej oliwie i dodałam rozdrobnione widelcem jajka. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką. Wsypałam ser i natkę. Wymieszałam.
Na środku każdego naleśnika wykładałam łyżkę farszu. Rozsmarowałam tylko na środkowej części. Złożyłam w krokiety i panierowałam w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smażyłam na złoty kolor z obu stron i przekładałam na ręcznik papierowy.
Jeszcze ciepłe ułożyłam na półmisku. Pyszne, pachnące i bardzo delikatne. Moja koleżanka określiła je jednym zdaniem: aksamitne i smakują wybornie.