Przepis
8 naleśników ( przepis na ciasto tutaj )
farsz:
350 - 400 gramów pieczarek
400 gramów sera żółtego
3 duże pory
1/4 szklanki śmietanki 18% UHT
sól, pieprz
Pory umyć, pokroić w talarki.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki ( polecam użyć tylko kapeluszy).
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach,. przykryć, odstawić do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, kiedy wytracą wilgoć, dorzucić pory, smażyć razem około 6 minut, zalać śmietaną, gotować do odparowania płynu, dodać sól i pieprz, przełożyć do miseczki, schłodzić do temperatury pokojowej.
Na naleśniku rozsypać ser żółty, następnie wyłożyć farsz porowo - pieczarkowy, zwinąć ściśle.
Odsmażyć na patelni na złoto.
Podawać z ulubioną świeżą surówką.
Rada: Nie sólmy mocno pieczarek z porami ze względu na spory dodatek sera żółtego.