Drożdżówki z jabłkami

Krzysztof
Przepisy
06.11.2014 16:46
Drożdżówki z jabłkami

Przepis

Skład.

3 szklanki mąki pszennej

3 dag świeżych drożdży

2 łyżki roztopionego masła

1 szklanka ciepłego mleka

1 łyżeczka jogurtu naturalnego

2 żółtka

3 łyżki cukru

pół łyżeczki soli

1 kg jabłek

1 łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki cukru

1 żółtko

2 łyżki mleka

5 łyżek płatków migdałowych

Zaczynamy.

Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy cukier, łyżkę mąki, jogurt naturalny, 3-4 łyżki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 10-25 minut, aby rozczyn wyrósł.

Żółtka mieszamy z ciepłym masłem (ale nie gorącym!). Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, całość mieszamy drewnianą łyżką lub dłońmi. Następnie dodajemy masło z żółtkami, a także stopniowo ciepłe mleko (dodajemy go tyle, aby ciasto uzyskało elastyczną konsystencję ciasta drożdżowego). Wyrabiamy ciasto około 15 minut (aż zacznie "odchodzić" od miski i dłoni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, smażymy w naczyniu o grubym dnie przez około 40minut (tak, aby się rozpadły). Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta, z jednej strony nacinamy go wzdłuż, tworząc paski, z drugiej nakładamy na niego łyżkę jabłek, zawijamy. Wierzch smarujemy rozkłóconym z mlekiem żółtkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25 minut (aż nabiorą złocistego koloru).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną