Przepis
Skład.
3 szklanki mąki pszennej
3 dag świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
2 łyżki mleka
5 łyżek płatków migdałowych
Zaczynamy.
Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy cukier, łyżkę mąki, jogurt naturalny, 3-4 łyżki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 10-25 minut, aby rozczyn wyrósł.
Żółtka mieszamy z ciepłym masłem (ale nie gorącym!). Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, całość mieszamy drewnianą łyżką lub dłońmi. Następnie dodajemy masło z żółtkami, a także stopniowo ciepłe mleko (dodajemy go tyle, aby ciasto uzyskało elastyczną konsystencję ciasta drożdżowego). Wyrabiamy ciasto około 15 minut (aż zacznie "odchodzić" od miski i dłoni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, smażymy w naczyniu o grubym dnie przez około 40minut (tak, aby się rozpadły). Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta, z jednej strony nacinamy go wzdłuż, tworząc paski, z drugiej nakładamy na niego łyżkę jabłek, zawijamy. Wierzch smarujemy rozkłóconym z mlekiem żółtkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25 minut (aż nabiorą złocistego koloru).