Kakaowe ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i kruszonką :)

Krzysztof
Przepisy
31.10.2014 21:10
Kakaowe ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i kruszonką :)

Przepis

Hej :)) Jakoś tak ciastowo, ciasteczkowo u mnie na razie ;) Przepis wypatrzyłam na blogu domowe-wypieki. Niestety truskawek już nie ma, ale jabłek i brzoskwiń jeszcze dostatek, więc pomieszałam, troszkę pozmieniałam i wyszło fajne mocno kakaowe i niezwykle pachnące czekoladą ciasto. Owoce pasują do niego wszystkie bez wyjątku. Robi się go szybko, no i ta kruszonka jest rewelacyjna :)) Kto jadł to wie ;)) Blaszka 24x34 cm.

Składniki na ciasto:

5 jajek

200 g cukru

125 ml oleju

125 ml jogurtu naturalnego

350 g mąki pszennej

20 g kakao u mnie Skworcu

10 g cynamonu u mnie Skworcu

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

100 g masła

50 g gorzkiej czekolady

180 g mąki pszennej

20 g kakao Skworcu

100 g płatków owsianych

100 g cukru

Dodatkowo:

3 brzoskwinie

3 jabłka

Czekoladę połamałam i razem z masłem rozpuściłam w kąpieli wodnej. Do miski wsypałam resztę składników do kruszonki, dodałam roztopione masło z czekoladą i zagniotłam. Odstawiałam.

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam. jak piana była już sztywna dodałam stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku ciągle miksowałam. Teraz kolej na jogurt i olej. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Stopniowo dodawałam do masy. Krótko zmiksowałam wszystko. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam ciasto. Owoce obrałam i pokroiłam w kostkę - wyłożyłam na ciasto. Na wierzch rozsypałam wcześniej przygotowaną kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną