Przepis
Ciasto brzoskwiniowe to propozycja dla wszystkich, którzy lubią owocowe wypieki. Do lata jeszcze daleko, dlatego do takich ciast przydadzą się nam zimowe przetwory. Brzoskwinie w syropie nadają się do tego celu wyśmienicie! Są słodkie, mięsiste i wspaniale pachną!
Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń
płatki migdałów
cukier puder
120 gramów masła
Przygotowanie:
Do głębokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy.
W oddzielnym naczyniu dokładnie ucieramy ze sobą cukier biały, brązowy i 2 jajka
Do miski z mąką dodajemy utartą masę jajeczną, masło i wszystko razem miksujemy. Następnie ciasto wylewamy do natłuszczonej i opruszonej mąką tortownicy. Na wierzchu układamy odsączone z syropu połówki brzoskwiń.
Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem ciasto ozdabiamy płatkami migdałów i cukrem pudrem.
Gotowe!