Ciasto brzoskwiniowe

Krzysztof
Ciasta
15.09.2014 18:59
Ciasto brzoskwiniowe

Przepis

Ciasto brzoskwiniowe to propozycja dla wszystkich, którzy lubią owocowe wypieki. Do lata jeszcze daleko, dlatego do takich ciast przydadzą się nam zimowe przetwory. Brzoskwinie w syropie nadają się do tego celu wyśmienicie! Są słodkie, mięsiste i wspaniale pachną!

Składniki:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki białego cukru

1/2 szklanki brązowego cukru

2 jajka

1/2 łyżki proszku do pieczenia

1 puszka brzoskwiń

płatki migdałów

cukier puder

120 gramów masła

Przygotowanie:

Do głębokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy.

W oddzielnym naczyniu dokładnie ucieramy ze sobą cukier biały, brązowy i 2 jajka

Do miski z mąką dodajemy utartą masę jajeczną, masło i wszystko razem miksujemy. Następnie ciasto wylewamy do natłuszczonej i opruszonej mąką tortownicy. Na wierzchu układamy odsączone z syropu połówki brzoskwiń.

Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem ciasto ozdabiamy płatkami migdałów i cukrem pudrem.

Gotowe!