Ciasto kruche z budyniem i śliwkami

Krzysztof
Przepisy
30.10.2014 20:04
Ciasto kruche z budyniem i śliwkami

Przepis

Ciasto kruche, czekoladowe:

250 g masła lub margaryny dobrej jakości

100 g cukru

1/2 opakowania cukru wanilinowego Wodzisław

375 g mąki pszennej tortowej

100 g mąki krupczatki

25 g kakao (dobrej jakości, wtedy uzyskamy intensywny, ciemny kolor)

1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław

2 żółtka

budynsliwka3.jpg

Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, wszelkie wskazówki na jego temat znajdziecie w tym poście. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 wylepiamy wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą foremkę i lekko nakłuwamy widelcem oraz układamy połówki owoców (poniżej) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, w międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem budyniu, a trzecią część ciasta wkładamy do lodówki lub zamrażarki.

budynsliwka4.jpg

Masa budyniowa:

śliwki (u mnie po umyciu i wyjęciu pestek miały 70 dag)

800 ml mleka

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego Wodzisław

5 łyżek cukru (około 100 g)

budynsliwka5.jpg

Gdy ciasto jest już w piekarniku zajmujemy się przygotowaniem budyniu. Z podanych składników przygotowujemy budyń według instrukcji producenta, wyjdzie nam nieco słodszy i gęstszy niż być powinien, ale w cieście taki właśnie ma być. Co ważne - wylewamy go na spód wyłożony śliwkami natychmiast po ugotowaniu, póki jest jeszcze gorący, bo tylko wtedy uzyskamy ładną, równą powierzchnie i dokładne uzupełnienie luk między owocami. Warstwę budyniową pokrywamy odłożoną wcześniej porcją ciasta startego na tarce o dużych oczkach, można też pokruszyć je drobno palcami. Tak przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do pieca i liczymy czas - 40 minut w czasie których wierzch powinien ładnie się przypiec. Na ciasto czekoladowe zdecydowałam się głównie dlatego, by uzyskać kontrast kolorystyczny do moich bladych śliwek i budyniu. Efekt tak wizualny (oceńcie sami) jak i smakowy jest moim zdaniem bardzo dobry!