Ciasto z brzoskwiniową pianką

Ewelina
Ciasta
20.09.2014 7:25
Ciasto z brzoskwiniową pianką

Przepis

Lekkie i orzeźwiające ciasto z brzoskwiniową pianką i truskawkową galaretką. Zestawienie smaków wymuszone przez zawartość spiżarni i niechęć do wyjścia na zakupy, dało ciekawy efekt końcowy. Sam pomysł na masę serową wykorzystałam już tutaj (KLIK), a z całą pewnością nie omieszkam tego zrobić jeszcze wielokrotnie.

Było jej wprawdzie ciut za dużo, wysokość foremki nie pozwoliła na umieszczenie całości, ale pozostałe kilka łyżek po prostu wyłożyłam do salaterki i dodałam do niej świeże owoce. Deser został skonsumowany zanim całkiem stężał :)

CIASTO:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki mąki pszennej

1 czubata łyżka ciemnego kakao

PIANKA:

2 „Śnieżki”

1 i 1/2 szklanki mleka

50 dag sera trzykrotnie mielonego

2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

1 puszka brzoskwiń w syropie

WIERZCH:

garść suszonych owoców goji

2 galaretki o smaku truskawkowym

WYKONANIE:

CIASTO:

Dno blaszki o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.

Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając miksowania partiami dodać cukier i miksować, aż się rozpuści, a piana stanie lśniąca.

Na małych obrotach dodać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochu mąki i oleju.

Ciasto wylać do blaszki, wstawić do piekarnika.

Piec około 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na deskę i zdjąć przyklejony do spodu papier, odstawić do wystudzenia.

Po wystudzeniu ponownie umieścić w foremce, najlepiej wyłożonej świeżym kawałkiem papieru.

PIANKA:

Brzoskwinie dokładnie osączyć z zalewy, 2-3 połówki pokroić w plasterki, pozostałe w kostkę.

Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia.

Ser zmiksować.

Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno, dodać do sera i wymieszać.

Na koniec zmiksować z gęstniejącą galaretką.

Na wystudzonym blacie rozsmarować połowę masy serowej, rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę, przykryć pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do lodówki.

WIERZCH:

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 i 1/3 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia.

Na zastygniętej masie serowej ułożyć plasterki brzoskwini, rozsypać jagody goji.

Owoce zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić blaszkę do lodówki.