ciasto czekoladowe z bananami

Krzysztof
Przepisy
30.10.2014 20:06
ciasto czekoladowe z bananami

Przepis

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

4 jaja

100 gramów gorzkiej czekolady

2 paczki budyniu czekoladowego bez cukru (razem 80 g)

3/4 szklanki cukru

125 gramów stopionego i schłodzonego masła

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

3 średnie banany (najlepiej średnio dojrzałe)

2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej

cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch

Banany kroimy w około 1 cm kostkę, wrzucamy do miski, zasypujemy mąką i delikatnie mieszamy by mąka obtoczyła owoce.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, schładzamy do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).

Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy tłuszcz, wsypujemy budynie (w proszku), mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko do połączenia składników, dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę, miksujemy na najwyższych obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników. Do ciasta wrzucamy obtoczone w mące banany i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką, by rozeszły się po całości ciasta.

Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 i pieczemy około 65 - 70 minut, do suchego patyczka.

Po ostudzeniu polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.