Przepis
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
4 jaja
100 gramów gorzkiej czekolady
2 paczki budyniu czekoladowego bez cukru (razem 80 g)
3/4 szklanki cukru
125 gramów stopionego i schłodzonego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
3 średnie banany (najlepiej średnio dojrzałe)
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch
Banany kroimy w około 1 cm kostkę, wrzucamy do miski, zasypujemy mąką i delikatnie mieszamy by mąka obtoczyła owoce.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, schładzamy do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy tłuszcz, wsypujemy budynie (w proszku), mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko do połączenia składników, dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę, miksujemy na najwyższych obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników. Do ciasta wrzucamy obtoczone w mące banany i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką, by rozeszły się po całości ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 i pieczemy około 65 - 70 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.