Przepis
Bardzo smaczne ciasto kakaowe, do tego wkładka kokosowa i jabłka z cynamonem :) Wkładka kokosowa smakuje niesamowicie, a połączona z jabłkami to już rozpusta :). Zamiast jabłek można użyć innych owoców. U mnie był nadmiar jabłek więc w takiej wersji. Przepis na dużą blaszkę.
Składniki ciasto kakaowe:
około 5 szklanek maki pszennej
200 g margaryny
1 szklanka cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
6 dużych jabłek
cynamon
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i cukier. Wymieszać. Następnie dodać margarynę i żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać śmietanę. Moje było więc dodałam jakieś 3 łyżki i zagniotłam. Ciasto podzielić na 2 części. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większe ciasto trochę rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach tak około 15 minut. W tym czasie przygotować wkładkę kokosową.
Ciasto kokosowe:
5 białek
szklanka cukru
duży budyń śmietankowy, lub waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany 18%
cukier waniliowy
150 g kokosu
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórka kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minut. Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok. Jak ciasto się podpiecze to wyjąć rozłożyć na białym cieście jabłka posypać cynamonem, na to wszystko zetrzeć na tarce ciasto kakaowe, które było w zamrażarce. Piec w 180 stopniach około 40 - 50 minut.