Prosty, szybki i pyszny deser ! Holenderskie ślimaki z gruszkami

Krzysztof
Przepisy
31.10.2014 7:45
Prosty, szybki i pyszny deser ! Holenderskie ślimaki z gruszkami

Przepis

Składniki:

ciasto

50 g drożdży

2 łyżki cukru

560 g mąki

250 ml mleka

100 g masła

1 jajko

nadzienie

500 g gruszek obranych i bez gniazd

2 opakowania budyniu waniliowego

80 g cukru

200 ml soku z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować na małym ogniu. Gotujemy, aż gruszki się rozpadną i powstanie jednolita masa. Budyń połączyć z pozostałym sokiem i dodać do gotujących się gruszek. Wszystko razem gotujemy ok 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia.

W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.

Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo.

Pieczemy w 200 C przez 20-25 minut.