Przepis
Składniki:
ciasto
50 g drożdży
2 łyżki cukru
560 g mąki
250 ml mleka
100 g masła
1 jajko
nadzienie
500 g gruszek obranych i bez gniazd
2 opakowania budyniu waniliowego
80 g cukru
200 ml soku z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować na małym ogniu. Gotujemy, aż gruszki się rozpadną i powstanie jednolita masa. Budyń połączyć z pozostałym sokiem i dodać do gotujących się gruszek. Wszystko razem gotujemy ok 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia.
W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.
Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo.
Pieczemy w 200 C przez 20-25 minut.