Przepis
Składniki ciasto orzechowe:
5 jaj
10 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru
5 dkg orzechów włoskich zmielonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywna pianę. Dodawać stopniowo do ubitych cukier i żółtka. Następnie dodajemy resztę składników, lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 30 - 40 minut. Po upieczeniu dzielimy na 2 części.
Składniki ser I
60 dkg sera
30 dkg cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg margaryny
Margarynę ucieramy z cukrem i zmielonym serem, dodajemy po 1 żółtku i ucieramy. Ubijamy piane z białek, którą po ubiciu dodajemy do sera. Następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 160-180stopni przez 60 minut.
Składniki ser II:
60 dkg sera
30 dkg cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg margaryny
2 łyżki kakao
Ser II przygotowujemy tak samo jak pierwszy z ta różnicą, że dodajemy kakao.
Masa:
20 dkg orzechów włoskich
1 szklanka mleka
3 jajka
20 dkg cukru
1 kostka masła lub margaryny
Orzechy drobno mielimy, sparzamy w szklance gorącego mleka. Jajka ubijamy z cukrem na parze, ucieramy kostkę masła, dodajmy ubite jajka, przestudzone orzechy i całość ucieramy.
Przełożenie ciasta: ciasto - masa - ser II - masa - ciasto - masa - ser I - polewa