Przepis
Składniki (2 porcje):
pierś kurczaka – 400 gram
suszony tymianek – 1 łyżka
jogurt naturalny – 150 gram
czosnek – 1 główka + 2 ząbki
sok z cytryny – 0,5 cytryny
sól, pieprz – do smaku
bułka tarta – kilka łyżek
marchew – 1 sztuka
cytryna – 3 plasterki
biała słodka cebula – 1 sztuka
Przygotowanie (10 + 30 minut):
1. Przygotuj marynatę: zmieszaj 2 ząbki posiekanego czosnku, jogurt naturalny, tymianek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Do marynaty dodaj piersi kurczaka przecięte na pół, tak żeby zmniejszyć ich grubość. Przygotowane mięso odstaw w chłodne miejsce na minimum 1,5 godziny.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Mięso obtocz lekko w bułce tartej. Umieść na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Pomiędzy piersi kurczaka poukładaj pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną na kilka części cebulę, przeciętą na pół główkę czosnku. Na kotlety ułóż plasterki cytryny. Całość skrop oliwą. Piecz około 30 minut.