DIETETYCZNY KURCZAK PIECZONY W PANIERCE JOGURTOWEJ Z TYMIANKIEM

Krzysztof
Obiad
29.10.2014 19:19
DIETETYCZNY KURCZAK PIECZONY W PANIERCE JOGURTOWEJ Z TYMIANKIEM

Przepis

Składniki (2 porcje):

pierś kurczaka – 400 gram

suszony tymianek – 1 łyżka

jogurt naturalny – 150 gram

czosnek – 1 główka + 2 ząbki

sok z cytryny – 0,5 cytryny

sól, pieprz – do smaku

bułka tarta – kilka łyżek

marchew – 1 sztuka

cytryna – 3 plasterki

biała słodka cebula – 1 sztuka

Przygotowanie (10 + 30 minut):

1. Przygotuj marynatę: zmieszaj 2 ząbki posiekanego czosnku, jogurt naturalny, tymianek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Do marynaty dodaj piersi kurczaka przecięte na pół, tak żeby zmniejszyć ich grubość. Przygotowane mięso odstaw w chłodne miejsce na minimum 1,5 godziny.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Mięso obtocz lekko w bułce tartej. Umieść na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Pomiędzy piersi kurczaka poukładaj pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną na kilka części cebulę, przeciętą na pół główkę czosnku. Na kotlety ułóż plasterki cytryny. Całość skrop oliwą. Piecz około 30 minut.