Przepis
Składniki (2-4 porcje):
Ciasto:
mąka – 500 gram
jajko – 2 sztuki
masło – 300 gram
sól – 1 łyżeczka płaska
Nadzienie:
jajka – 4 sztuki
śmietana 18% – 400 gram
figi – 4 sztuki
ser kozi – 150 gram (ja użyłem tego w rulonie)
sól, pieprz – dość sporo do smaku
miód – 1 łyżka (płynny)
Przygotowanie (15+30 minut):
1. Masło pokrój w kostkę (musi być bardzo zimne). Do miski przesiej mąkę, na jej środku zrób wgłębienie. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Ugniataj kawałki masła tak, żeby zmieszało się z mąką, ale nie połączyło w jednolitą całość. Dodaj jajko i sól. Zagniataj ciasto na tartę jeszcze przez 2 minuty. Uważaj, żeby masło się nie rozpuściło. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Użyjemy tylko połowy ciasta, resztę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić na okres do 3 miesięcy.
2. Formę do tarty wyklej przygotowanym ciastem i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika (190 st.) na ok. 10 minut – tak do podpieczenia.
3. Na podpieczony spód ułóż pokrojony w plastry ser kozi, na niego wlej sos powstały ze zmieszania jajek, śmietany, soli i pieprzu. Na wierzch poukładaj pocięte w plasterki figi posmarowane z wierzchu miodem. Miód sprawi, że będą lepiej wyglądały i dodadzą słodki element do całego dania. Tartę z figami i kozim serem piecz w 190 stopniach przez 30 minut, aż sos będzie spójny.
Powodzenia i Smacznego!