Przepis
Skład.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny/masła
1 jajko
Masa serowa:
6 jaj
50 dag sera białego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15 minut.
W tym czasie obieramy gruszki, kroimy je na pół, wycinamy z nich gniazda nasienne. Na w ierzchu każdej nacinamy kilka pionowych pasków.
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch układamy połówki gruszek (nie wciskamy ich mocno w ser, gdyż ten podrośnie i może nam zakryć gruszki). Pieczemy około 50minut w temp. 180C.