- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki:
(14-16 sztuk)
- 1 czerwona papryka (mniejsza),
- 1 zielona papryka (mniejsza),
- 1 pomarańczowa/żółta papryka (mniejsza),
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 1 ananas świeży (mniejszy lub większy bo i tak część się zje przy krojeniu, jest taki pyszny!) ,
- 1 podwójna pierś kurczaka (średnia),
- patyczki do szaszłyków,
- 7-9 pieczarek (mniejszych),
- 1 duży batat (zamiast tradycyjnych ziemniaków/chleba),
- ewentualnie pomidorki koktajlowe.
Marynata do mięsa:
- 4 łyżki jogurtu typu greckiego,
- 2 łyżki czerwonej papryki słodkiej (w proszku),
- szczypta czerwonej ostrej papryki,
- curry,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju.
Przepis
Pierś kurczaka kroimy na większą kostkę. Robimy marynatę: 4 łyżki jogurty typu greckiego, do tego dodajemy przyprawy - paprykę słodką, ostrą, curry, sól, pieprz. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy odrobinę oleju (ok. 1 łyżki), wszystko mieszamy, obtaczamy pierś. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godziny (można na noc). W tym czasie możemy przyszykować resztę składników. Paprykę kroimy na kostkę, 1/2 cebuli kroimy jeszcze na pół i w poprzek na pół. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki. Ananasa kroimy najpierw na pół, potem na ćwiartki wzdłuż, następnie odkrajamy twardy środek, kroimy na kostkę. Bierzemy długie patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian (kombinacje dowolne): papryka zielona, pierś, cebula, pieczarki, ponownie pierś, ananas, inny kolor papryki, cebulę lub pieczarki, pomidor koktajlowy itp. Smażymy na grillu z każdej strony, obracając co jakiś czas. Bataty obieramy, kroimy na plastry, po grillowaniu solimy/doprawiamy do smaku np. ostrą papryką.