GRZANKI Z RUKOLĄ I JAJKIEM W KOSZULCE

Krzysztof
Śniadania
29.10.2014 19:12
GRZANKI Z RUKOLĄ I JAJKIEM W KOSZULCE

Przepis

Składniki (4 kanapki):

ciabatta – 4 kromki

rukola – 2 garści

kukurydza z puszki – 4 łyżki

ser feta – kilka kawałków

parmezan -4 łyżki

jajka – 4 sztuki

ocet winny biały – 2 łyżki

ocet winny czerwony lub biały – 1 łyżeczka

suszony tymianek – 1,5 łyżeczki

oliwa z oliwek – 5 łyżeczek

słodka papryka

sól, pieprz

Przygotowanie (20 minut):

1. Ciabattę pokrój na kromki. Rukolę umyj i osusz. Parmezan drobno zetrzyj.

2. Zagotuj litr wody z 2 łyżkami białego octu. W międzyczasie zmieszaj w misce suszony tymianek, 1 łyżkę octu winnego i oliwę. Dopraw porządnie solą i pieprzem. Ciabattę podgrzej w piekarniku.

3. Jajka ugotuj w koszulkach. Najłatwiej zrobić to w następujący sposób: zagotowaną wodę zmieszaj kolistym ruchem, następnie szybkim ruchem przelej do wrzątku jajko wbite wcześniej do małej miseczki. pomagaj sobie łyżką w utworzeniu koszulki wokół jajka. Jajka gotuj po jednej sztuce przez kilkadziesiąt sekund – białko musi być ścięte, a żółtko płynne. Pozostaw je na chwilę na desce do odparowania.

4. Teraz musisz się śpieszyć, żeby grzanki były ciepłe. Na podpieczone kromki wyłóż kolejno: rukolę, kukurydzę, parmezan, pokruszony ser feta, polej sosem. Na wierzchu umieść jajko, posyp je słodką papryką i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Powodzenia i Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną