DOMOWE CROISSANTY Z SZYNKĄ I SEREM

Krzysztof
Przekąski
29.10.2014 19:11
DOMOWE CROISSANTY Z SZYNKĄ I SEREM

Przepis

Składniki (dla 2-4 osób):

gotowe ciasto francuskie – 1 sztuka (formie prostokąta)

ser żółty – 4 plasterki

szynka – 4 duże plasterki

jajko – 1 sztuka

zioła prowansalskie

nasiona maku

Przygotowanie (30 minut):

1. Plasterki szynki i sera pokrój na połówki. Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na pół – tak żeby powstały mniej więcej 2 kwadraty. Następnie kwadraty przetnij po skosie na krzyż, tworząc trójkąty.

2. Na dłuższy bok trójkąta nałóż kawałek szynki, sera i posyp ziołami prowansalskimi. Zwiń w rulon – z początku luźno, a potem coraz ciaśniej. Przygotowane rogaliki z ciasta francuskiego poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmaruj je obficie roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut.

Powodzenia i Smacznego!