Przepis
Składniki (dla 2-4 osób):
gotowe ciasto francuskie – 1 sztuka (formie prostokąta)
ser żółty – 4 plasterki
szynka – 4 duże plasterki
jajko – 1 sztuka
zioła prowansalskie
nasiona maku
Przygotowanie (30 minut):
1. Plasterki szynki i sera pokrój na połówki. Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na pół – tak żeby powstały mniej więcej 2 kwadraty. Następnie kwadraty przetnij po skosie na krzyż, tworząc trójkąty.
2. Na dłuższy bok trójkąta nałóż kawałek szynki, sera i posyp ziołami prowansalskimi. Zwiń w rulon – z początku luźno, a potem coraz ciaśniej. Przygotowane rogaliki z ciasta francuskiego poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmaruj je obficie roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut.
Powodzenia i Smacznego!