Kurczak w sosie cebulowym z tymiankiem

Basia
Obiad
16.10.2015 13:46
Kurczak w sosie cebulowym z tymiankiem

Składniki

* 1 podwójna pierś z kurczaka

* sól, pieprz

* 1 duża cebula

* 25 dag pieczarek

* szklanka kremówki

* zupa cebulowa w proszku

* 1 jajko

* płaska łyżka tymianku

* tłuszcz do smażenia

Przepis

Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jak cebula zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy tak długo aż pieczarki odparują nadmiar wody. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kolejno kurczaka, pieczarki z cebulą. Zupę cebulową w proszku mieszamy z kremówką i surowym jajkiem i tymiankiem. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem ok. 30-40 minut w 180 stopniach C.