Składniki
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* sól, pieprz
* 1 duża cebula
* 25 dag pieczarek
* szklanka kremówki
* zupa cebulowa w proszku
* 1 jajko
* płaska łyżka tymianku
* tłuszcz do smażenia
Przepis
Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jak cebula zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy tak długo aż pieczarki odparują nadmiar wody. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kolejno kurczaka, pieczarki z cebulą. Zupę cebulową w proszku mieszamy z kremówką i surowym jajkiem i tymiankiem. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem ok. 30-40 minut w 180 stopniach C.