Krem z kurczaka

Ewelina
Zupy
27.10.2014 10:49
Krem z kurczaka

Przepis

Krem z kurczaka

Kiedyś bardzo lubiłam gorące kubki. Szybkie, smaczne i rozgrzewające. Najbardziej smakował mi krem z kurczaka z grzankami. Dzisiaj polecam jednak domowy krem z kurczaka. Znacznie zdrowszy, nie zawiera tak dużo soli i innych sztucznych składników. Można go przygotować z pozostałego z obiadu rosołu, u mnie zawsze zostaje go sporo, więc na krem jest w sam raz. Krem można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kluseczkami typu zacierka. Polecam!

Krem z kurczaka

Składniki na 4 porcje:

2 udka / podudzia z kurczaka

1 marchewka

1 pietruszka

pół cebuli

mały kawałek selera

kawałek pora

przyprawy: sól, kilka ziaren czarnego pieprzu, pieprz mielony

łyżka masła

2 łyżki mąki

3 łyżki śmietany

sok z cytryny

natka pietruszki

Wykonanie:

Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 - 2 litrów zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Dodajemy pokrojone w słupki warzywa i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie bulion przelewamy przez sito, warzywa (oprócz cebuli) miksujemy podlewając lekko bulionem. Mięso kroimy na mniejsze kawałki (część mięsa można zmiksować z warzywami). W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo wlewamy bulion cały czas mieszając trzepaczką, by powstał jednolity krem. Dodajemy zmiksowane warzywa oraz śmietanę, doprawiamy mocniej do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do zupy dodajemy mięso. Zupę przed podaniem dekorujemy natką.