Przepis
Sernik krakowski
Pyszny sernik z bakaliami na kruchym cieście. Wierzch można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam!
Sernik krakowski
Składniki na blaszkę 23x32cm:
Na ciasto:
0,5 kg mąki
150g cukru pudru
250g masła lub margaryny
3 żółtka
szczypta soli
łyżka kwaśnej śmietany
Na masę serową:
1 kg zmielonego twarogu
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny (125g)
1,5 szklanki cukru (jeśli nie lubimy słodkich ciast to 1szklanka)
opakowanie cukru waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
100g rodzynek i skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1 białko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w ciasto i schładzamy około 2 godzin. Po schłodzeniu ciasto dzielimy w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wykładamy natłuszczoną blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut. Studzimy.
Masa serowa: białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrami na jasny krem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Następnie po 1 łyżce dodajemy ser i ucieramy. Do masy dodajemy mąkę lub budyń oraz rodzynki i skórkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą serową. Masę rozsmarowujemy na podpieczonym cieście.
Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i kroimy w paseczki szerokości 1cm. Paseczki układamy skośnie na masie serowej tworząc kratkę. Kratkę smarujemy białkiem. Sernik pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.