Przepis
Pulpety meksykańskie
Aromatyczne i sycące pulpeciki z wkładką. Do mięsa dodajemy paprykę i fasolkę czerwoną, a całość dopełnia sos pomidorowy. Można serwować z ryżem, kaszą lub świeżą bagietką. Przepis z Inspiracji Biedronki. Polecam!
Pulpety meksykańskie
Składniki na 4 porcje:
Na pulpety:
500g mięsa mielonego (dowolnego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
pół puszki fasolki czerwonej
100g startego żółtego sera
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Na sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych
przyprawy: sól, pieprz, świeża posiekana bazylia
Wykonanie:
Pulpety: cebulę i 1 ząbek czosnku siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po wystudzeniu dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojoną na połówki fasolkę, ser, jajko, bułkę tartą, natkę oraz przyprawy i mieszamy. Z masy formujemy pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony na oleju (można ugotować w bulionie).
Sos: na patelni podsmażamy ząbek czosnku, wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię. Sos możemy zmiksować.
Pulpeciki przekładamy do sosu, dusimy razem około 10 minut.
SMACZNEGO!