Pulpety meksykańskie

Ewelina
Obiad
26.10.2014 10:14
Pulpety meksykańskie

Przepis

Pulpety meksykańskie

Aromatyczne i sycące pulpeciki z wkładką. Do mięsa dodajemy paprykę i fasolkę czerwoną, a całość dopełnia sos pomidorowy. Można serwować z ryżem, kaszą lub świeżą bagietką. Przepis z Inspiracji Biedronki. Polecam!





Pulpety meksykańskie

Składniki na 4 porcje:

Na pulpety:

500g mięsa mielonego (dowolnego)

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół czerwonej papryki

pół puszki fasolki czerwonej

100g startego żółtego sera

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Na sos pomidorowy:

puszka pomidorów krojonych

przyprawy: sól, pieprz, świeża posiekana bazylia

Wykonanie:

Pulpety: cebulę i 1 ząbek czosnku siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po wystudzeniu dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojoną na połówki fasolkę, ser, jajko, bułkę tartą, natkę oraz przyprawy i mieszamy. Z masy formujemy pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony na oleju (można ugotować w bulionie).

Sos: na patelni podsmażamy ząbek czosnku, wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię. Sos możemy zmiksować.

Pulpeciki przekładamy do sosu, dusimy razem około 10 minut.

SMACZNEGO!