Przepis
Przepis na ten krem zaczerpnęłam z październikowego numeru " Moje Gotowanie". Przygotowanie jest banalnie proste i uda się na pewno każdemu. Zupa krem pasuje jako przystawka przed daniem głównym lub jako samodzielne lekkie danie na kolację.
Składniki na 3 porcje:
2 duże białe części porów
3 gruszki
3 łyżki masła
3 szkl. bulionu
0,5 łyżki tartej gałki muszkatołowej
4 łyżki gęstej śmietany
1 garść płatków migdałowych
sól
pieprz
Pory myjemy i kroimy w talarki. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoc na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy masło w rondelku i podsmażamy pory. Następnie wlewamy bulion i dodajemy gruszki. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, uważając, aby się nie przypaliły.
Zupę miksujemy, odlewamy pół kubeczka i hartujemy w nim śmietanę. Dolewamy do reszty zupy i dokładnie mieszamy. Krem rozlewamy do miseczek. Posypujemy płatkami migdałowymi.