Krem z gruszek i porów

Ewelina
Zupy
30.11.2014 10:51
Krem z gruszek i porów

Przepis

Przepis na ten krem zaczerpnęłam z październikowego numeru " Moje Gotowanie". Przygotowanie jest banalnie proste i uda się na pewno każdemu. Zupa krem pasuje jako przystawka przed daniem głównym lub jako samodzielne lekkie danie na kolację.

Składniki na 3 porcje:

2 duże białe części porów

3 gruszki

3 łyżki masła

3 szkl. bulionu

0,5 łyżki tartej gałki muszkatołowej

4 łyżki gęstej śmietany

1 garść płatków migdałowych

sól

pieprz

Pory myjemy i kroimy w talarki. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoc na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy masło w rondelku i podsmażamy pory. Następnie wlewamy bulion i dodajemy gruszki. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, uważając, aby się nie przypaliły.

Zupę miksujemy, odlewamy pół kubeczka i hartujemy w nim śmietanę. Dolewamy do reszty zupy i dokładnie mieszamy. Krem rozlewamy do miseczek. Posypujemy płatkami migdałowymi.