Przepis
Grecka zupa z zielonej soczewicy
Mała, zielona, niepozorna, a ma tyle cennych składników. Mowa oczywiście o soczewicy. Zawiera dużo białka, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny i jest zalecana podczas stosowania diety.
U mnie dzisiaj sycąca i aromatyczna zupa grecka z soczewicą i pomidorami. Przepis z opakowania po produkcie. Polecam!
Grecka zupa z zielonej soczewicy
Składniki na 4 porcje:
250g zielonej soczewicy opłukanej przed gotowaniem (można ją namoczyć przez 30 minut)
puszka krojonych pomidorów
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, oregano, 1 listek laurowy
2 łyżki czerwonego octu winnego
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy marchew, listek laurowy i odsączoną soczewicę. Chwilę dusimy. Następnie wlewamy około 1 litra zimnej wody i gotujemy około 30 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy przecier, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy ocet.
SMACZNEGO!