Grecka zupa z soczewicy

Ewelina
Zupy
26.10.2014 20:15
Grecka zupa z soczewicy

Przepis

Grecka zupa z zielonej soczewicy

Mała, zielona, niepozorna, a ma tyle cennych składników. Mowa oczywiście o soczewicy. Zawiera dużo białka, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny i jest zalecana podczas stosowania diety.

U mnie dzisiaj sycąca i aromatyczna zupa grecka z soczewicą i pomidorami. Przepis z opakowania po produkcie. Polecam!

Grecka zupa z zielonej soczewicy

Składniki na 4 porcje:

250g zielonej soczewicy opłukanej przed gotowaniem (można ją namoczyć przez 30 minut)

puszka krojonych pomidorów

2 marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, oregano, 1 listek laurowy

2 łyżki czerwonego octu winnego

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy marchew, listek laurowy i odsączoną soczewicę. Chwilę dusimy. Następnie wlewamy około 1 litra zimnej wody i gotujemy około 30 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy przecier, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy ocet.

SMACZNEGO!