Krem z pieczarek

Ewelina
Zupy
27.10.2014 10:59
Krem z pieczarek

Przepis

Krem z pieczarek

Pyszny krem z pieczarek, gęsty i aromatyczny. Rozgrzewa i syci w chłodne dni. Krem można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Polecam!

Krem z pieczarek

Składniki na 4 porcje:

300g pieczarek

1 cebula

1 marchewka

pół pietruszki

kawałek selera

średni ziemniak

pół szklanki śmietany 18%

przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w plasterki zalewamy litrem wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż sok odparuje. Pod koniec dodajemy sól i pieprz. Podsmażone pieczarki przekładamy do gotujących się warzyw, dodajemy kostkę warzywną, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz obrany i pokrojony w kostkę ziemniak. Gotujemy 15-20 minut, można dodać więcej wody, by krem nie wyszedł za gęsty. Następnie zupę miksujemy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy). Do zmiksowanego kremu dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeśli jest to konieczne i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.