Przepis
Krem z pieczarek
Pyszny krem z pieczarek, gęsty i aromatyczny. Rozgrzewa i syci w chłodne dni. Krem można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Polecam!
Krem z pieczarek
Składniki na 4 porcje:
300g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
pół pietruszki
kawałek selera
średni ziemniak
pół szklanki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w plasterki zalewamy litrem wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż sok odparuje. Pod koniec dodajemy sól i pieprz. Podsmażone pieczarki przekładamy do gotujących się warzyw, dodajemy kostkę warzywną, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz obrany i pokrojony w kostkę ziemniak. Gotujemy 15-20 minut, można dodać więcej wody, by krem nie wyszedł za gęsty. Następnie zupę miksujemy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy). Do zmiksowanego kremu dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeśli jest to konieczne i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.