Przepis
Składniki na 4 - 6 porcji:
400g brukselki (może być mrożona)
1 l bulionu drobiowego (ostatecznie może być z kostki)
kilka drobno posiekanych gałązek świeżego oregano
3 serki topione z szynką
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz i cukier
2 wczorajsze bułki pokrojone w kostkę
oliwa
masło
Do bulionu wrzucić brukselkę i gotować 10 min., aż zmięknie. Kilka brukselek wyjąć, zupę zdjąć z ognia, dodać serki i zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową, oregano, solą, pieprzem i cukrem, zagotować.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i masła i zrumienić kostki bułki. Porcje zupy udekorować listkami brukselek wyjętych wcześniej z zupy i listkami oregano. Podawać z grzankami. Gotowe!