Krem z brukselki z serkiem topionym

Ewelina
Zupy
22.10.2014 7:54
Krem z brukselki z serkiem topionym

Przepis

Składniki na 4 - 6 porcji:

400g brukselki (może być mrożona)

1 l bulionu drobiowego (ostatecznie może być z kostki)

kilka drobno posiekanych gałązek świeżego oregano

3 serki topione z szynką

odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej

sól, pieprz i cukier

2 wczorajsze bułki pokrojone w kostkę

oliwa

masło

Do bulionu wrzucić brukselkę i gotować 10 min., aż zmięknie. Kilka brukselek wyjąć, zupę zdjąć z ognia, dodać serki i zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową, oregano, solą, pieprzem i cukrem, zagotować.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i masła i zrumienić kostki bułki. Porcje zupy udekorować listkami brukselek wyjętych wcześniej z zupy i listkami oregano. Podawać z grzankami. Gotowe!