Krem z cukinii z serkiem topionym

Ewelina
Zupy
18.09.2014 8:07
Krem z cukinii z serkiem topionym

Przepis

Wczoraj obiecałam przepisy, ale nie zdążyłam, za bardzo pochłonęło mnie prasowanie. Dlatego dzisiaj, z samego rana szybciutko podaję przepis na zupę krem z cukinii i serka topionego.

Przygotowałam ją w ramach testowania przepisów na jednym z portali kulinarnych, przepis źródłowy TUTAJ (KLIK). Bardzo przypadła do gustu zarówno mnie, jak i domownikom, więc na stałe u nas zagości. Tym bardziej, że cukinia jest dostępna właściwie przez cały rok :)

Podałam ją z grzankami, ale równie dobrze pasowałby groszek ptysiowy.

SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:

55 dag młodej cukinii ze skórką

1 duża słodka cebula

1 duży ząbek czosnku

1 ugotowana marchewka z bulionu – można dać surową

3 szklanki bulionu warzywnego

łyżka sklarowanego masła

10 dag serka topionego - u mnie gouda

sól

pieprz

świeżo otarta gałka muszkatołowa

garść świeżych liści bazylii

WYKONANIE:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę.

Cukinię opłukać, pokroić w kostkę.

Na rozgrzanym w rondlu maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, cukinię i ugotowaną w bulionie marchewkę, smażyć mieszając 2 minuty.

Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, pod przykryciem na małym ogniu gotować 15 minut.

Dodać serek topiony, wymieszać żeby się rozpuścił.

Zupę lekko przestudzić (od gorącego bardzo tępią się ostrza), zmiksować razem z opłukanymi listkami bazylii.

Ponownie zagrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną