Przepis
Składniki:
20 dag selera naciowego pokrojonego w kosteczkę
1 kg selera w korzeniu (po obraniu pokrojonego w kosteczkę)
30 dag ziemniaków również pokrojone w kostkę
3 szalotki, po oczyszczeniu posiekane
1,25 l bulionu drobiowego (lub rosołu)
5 dag masła
2 łyżeczki posiekanego tymianku
0,25 l śmietany kremówki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni roztopiłam masło, wsypałam seler naciowy i pod przykryciem dusiłam około 3 minuty. Następnie wsypałam szalotki i tym razem bez przykrycia kolejne 3 minuty się dusiło. W rondlu zagrzałam bulion i przełożyłam z patelni warzywa, dodałam ziemniaki i seler korzenny i wsypałam posiekany tymianek.
Po zagotowaniu zmniejszyłam gaz, przykryłam i pozostawiłam do gotowania na 40 minut. Po wystudzeniu zmiksowałam. Wlałam do zupy śmietanę, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem, zagotowałam i rozlałam do miseczek. Na wierzchu dodatkowo posypałam posiekanym tymiankiem.