Kremowa zupa

Ewelina
Zupy
10.12.2014 20:01
Kremowa zupa

Przepis

Składniki:

20 dag selera naciowego pokrojonego w kosteczkę

1 kg selera w korzeniu (po obraniu pokrojonego w kosteczkę)

30 dag ziemniaków również pokrojone w kostkę

3 szalotki, po oczyszczeniu posiekane

1,25 l bulionu drobiowego (lub rosołu)

5 dag masła

2 łyżeczki posiekanego tymianku

0,25 l śmietany kremówki

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na patelni roztopiłam masło, wsypałam seler naciowy i pod przykryciem dusiłam około 3 minuty. Następnie wsypałam szalotki i tym razem bez przykrycia kolejne 3 minuty się dusiło. W rondlu zagrzałam bulion i przełożyłam z patelni warzywa, dodałam ziemniaki i seler korzenny i wsypałam posiekany tymianek.

Po zagotowaniu zmniejszyłam gaz, przykryłam i pozostawiłam do gotowania na 40 minut. Po wystudzeniu zmiksowałam. Wlałam do zupy śmietanę, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem, zagotowałam i rozlałam do miseczek. Na wierzchu dodatkowo posypałam posiekanym tymiankiem.