Krem pieczarkowy z serkiem topionym

Ewelina
Zupy
19.09.2014 9:46
Krem pieczarkowy z serkiem topionym

Przepis

Planowałam ugotować zupę serową, ale że kusiła mnie również pieczarkowa, postanowiłam polączyć je obie w jednej. Wyszła pyszna! Serek dodał pazura łagodnym pieczarkom, a Powtwór nie narzekał na utartą na tarce włoszczyznę. Do powtórki, zdecydowanie :)

SKŁADNIKI:

1 cebula

1,5 łyżki sklarowanego masła

35 dag młodych ziemniaków

30 dag pieczarek

3 szklanki bulionu warzywnego – u mnie domowy

10 dag serka topionego – u mnie gouda

tymianek

sól

biały pieprz

WYKONANIE:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Ziemniaki dokładnie wyszorować (jeśli są stare, to obrać), pokroić w kostkę.

Pieczarki oczyścić, około 25 dag pokroić w kawałki, pozostałe w cienkie plasterki.

W rondlu rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i smażyć 3-4 minuty mieszając.

Dołożyć pieczarki pokrojone w kawałki, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pod przykryciem gotować do miękkości - około 25-30 minut.

W międzyczasie dodać tymianek.

Zupę lekko przestudzić, zmiksować, ponownie zagrzać.

Dodać serek topiony i, mieszając, podgrzewać aż się całkowicie rozpuści.

Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Pieczarki pokrojone w plasterki zrumienić na pozostałym maśle.

Zupę podać przybraną zrumienionymi plasterkami.