Przepis
Składniki: (na 3-4 małe porcje)
400g kurek (mogą być mrożone)
500ml bulionu z kury + 500ml bulionu z kury
2 małe cebule czosnkowe
2 łyżki masła
1 płaska łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
2 płaskie łyżki śmietanki kokosowej*
szczypiorek
*śmietanka kokosowa to gęsta część mleka kokosowego w puszce, zawsze znajduje się na wierzchu. Jeśli nie chcesz zmarnować pozostałej części mleka kokosowego, zrób np. Lody kokosowe bez śmietany :)
Wykonanie:
Kurki myjemy i gotujemy w 500ml bulionu z kury około 10 min na małym ogniu. Następnie, przecedzamy kurki wylewając bulion, który staje się gorzki – tym samym, pozbywamy się goryczy, która zdominowałaby smak zupy.
Cebulę czosnkową kroimy w krążki i podsmażamy na 2 łyżkach masła, z dodatkiem szczypty soli i płaskiej łyżki cukru. Do zeszklonej i skarmelizowanej cebuli dodajemy kurki i podsmażamy 2-3 minuty. Grzybki z cebulą zalewamy 500ml bulionu i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut aż kurki całkowicie zmiękną, a bulion uzyska ich smak. Śmietankę kokosową umieszczamy w szklance, dodajemy do niej kilka łyżek bulionu z kurek, aby zahartować, mieszamy a następnie dodajemy ją do bulionu z kurek. Chwilę gotujemy całość, po czym blendujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kokosowa zupa z kurek najlepiej smakuje ze szczypiorkiem i chrupiącą bagietką.