Kokosowy krem z kurek

Ewelina
Zupy
31.07.2014 9:55
Kokosowy krem z kurek

Przepis

Składniki: (na 3-4 małe porcje)

400g kurek (mogą być mrożone)

500ml bulionu z kury + 500ml bulionu z kury

2 małe cebule czosnkowe

2 łyżki masła

1 płaska łyżka cukru

sól i pieprz do smaku

2 płaskie łyżki śmietanki kokosowej*

szczypiorek

*śmietanka kokosowa to gęsta część mleka kokosowego w puszce, zawsze znajduje się na wierzchu. Jeśli nie chcesz zmarnować pozostałej części mleka kokosowego, zrób np. Lody kokosowe bez śmietany :)

Wykonanie:

Kurki myjemy i gotujemy w 500ml bulionu z kury około 10 min na małym ogniu. Następnie, przecedzamy kurki wylewając bulion, który staje się gorzki – tym samym, pozbywamy się goryczy, która zdominowałaby smak zupy.

Cebulę czosnkową kroimy w krążki i podsmażamy na 2 łyżkach masła, z dodatkiem szczypty soli i płaskiej łyżki cukru. Do zeszklonej i skarmelizowanej cebuli dodajemy kurki i podsmażamy 2-3 minuty. Grzybki z cebulą zalewamy 500ml bulionu i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut aż kurki całkowicie zmiękną, a bulion uzyska ich smak. Śmietankę kokosową umieszczamy w szklance, dodajemy do niej kilka łyżek bulionu z kurek, aby zahartować, mieszamy a następnie dodajemy ją do bulionu z kurek. Chwilę gotujemy całość, po czym blendujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kokosowa zupa z kurek najlepiej smakuje ze szczypiorkiem i chrupiącą bagietką.