- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
1 kg kurczaka (najlepiej sprawdzą się udka z kurczaka)
1 duża cebula
patyczek do saszłyków
Składniki do przygotowania marynaty:
500 gram jogurtu greckiego
150 ml oliwy
cynamon
ostra papryka
czosnek granulowany
słodka papryka
sól
pieprz
kminek
150 ml oliwy
Sos do gyrosa:
200 gram jogurtu greckiego
pietruszka
koperek
pół cytryny
pieprz
sól
Dodatkowo:
placki tortilli
cebula
kapusta pekińska
pomidorki
szczypiorek
Przepis
Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebny nam będzie jogurt grecki, przyprawy oraz 150 miliitrów oliwy.
Wszystkie skłaniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Mięso z kurczaka myjemy i lekko rozbijamy za pomocą tłuczka. W naszym przypadku użyliśmy udek z kurczaka. Tak przygotowane mięso zalewamy marynatą, dokłanie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Należy przygotować szerokie naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec naszego gyrosa. Cebulę obieramy i odkrajamy jej dolną część i wbijamy w nią paryczek do szaszłyków.
Następnie nabijamy nasze mięso warstwami.
Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny w 180 stopniach.
Przytotowanie sosu do gyrosa:
Do jugurtu greckiego dodajemy pietruszkę, koperek oraz wciskamy sok z połowy cytryny. Całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.
Placki tortilli smarujemy sosem, wykładamy kurczaka i dodajemy ulubione wrzywa. I gotowe