Przepis
Składniki na 8 sztuk:
Podwójna pierś z kurczaka
Bułka tarta
Mąka
2 jajka
Ok. szklanka mleka
Sól
Pieprz
½ sałaty lodowej
3 łyżki majonezu
3 łyżki musztardy sarepskiej
Olej do smażenia
8 bułek do hamburgerów
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na 8 kotlecików. Posolić i popieprzyć. Zalać mlekiem tak, aby płyn był ponad mięsem. Wstawić do lodówki na około godzinę.
Następnie jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Kotleta najpierw obtoczyć w mące, potem jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.
Sos: w proporcji 1:1 wymieszać majonez i musztardę za pomocą trzepaczki.
Bułki przekroić, na dolnej połówce ułożyć trochę sałaty, na to usmażonego kotleta. Górę posmarować sosem i zamknąć drugą połówką bułki. Możecie go podać dodatkowo z porcją frytek.