Przepis
farsz (ok. 80 pierogów)
500 g obranej dyni (np. hokkaido)
250 g białego sera półtłustego
1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie (250 g)
2 szalotki
sól morska
pieprz świeżo mielony
ciasto (ok. 80 pierogów)
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody (ciepłej)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
do podania
masło
szałwia (świeża)
wykonanie
Dynię kroimy i gotujemy na parze przez 12–15 minut (do miękkości). Przekładamy ją do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy na sitko i odciskamy nadmiar wody.
Pomidory osączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
Pokrojoną w kostkę szalotkę przesmażamy na 2 łyżkach oliwy spod pomidorów.
Do odciśniętej dyni dodajemy rozdrobniony widelcem ser, pomidory i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy, robimy kopczyk i do wgłębienia wlewamy stopniowo wodę z wymieszaną w niej solą, dodajemy także oliwę. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. W zależności od wilgotności mąki dosypujemy mąkę lub dolewamy niewielką ilość wody, aby uzyskać elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut (5–10), po czym odstawiamy na 15 minut do odpoczęcia (przykrywamy je lnianą ściereczką).
Ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy, delikatnie tylko podsypując mąką. Druga część czeka na swoją kolej przykryta ściereczką. Skorzystamy z niej, kiedy zużyjemy pierwszą połowę ciasta.
Rozwałkowane ciasto wykrawamy, na każdy z krążków układamy farsz, składamy krążek na pół i zlepiamy brzegi.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia pierożków.
Masło roztapiamy i wrzucamy na nie szałwię, chwilkę przesmażamy.
Pierożki podajemy polane masłem z szałwią.