Przepis
ciasto (4–5 placków)
3 szklanki mąki żytniej razowej (ja użyłam chlebową)
2 szklanki mąki pszennej
60 g drożdży świeżych
od 1½ do 2 szklanek wody (ciepłej)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli (himalajska lub morska)
3 łyżki oliwy (najlepiej extra vergine)
moje dodatki
Pomidory suszone, camembert, sos pomidorowy, bazylia świeża
Salami, gorgonzolla, cebula czerwona, tymianek świeży
Salami, pomidory suszone, mozarella, cebula czerwona, bazylia świeża
Tuńczyk, gorgonzolla, cebula, sos pomidorowy, tymianek świeży
wykonanie
Z połowy szklanki wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru robimy zaczyn. Odstawiamy przykryty w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (ok. 15 minut).
Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy żytnią, sól i zaczyn, resztę wody (proponuję zacząć od 1½ szklanki, w razie potrzeby można wody dolać) oraz olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto przez ok. 10 minut.
Wyrobione ciasto wkładamy do wysypanej mąką dużej miski, przykrywamy (ściereczką lub folią) i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4–5 porcji i kolejno rozwałkowujemy je (grubość 4–5 mm), dodajemy dodatki i pieczemy w 250°C, przez 15–20 minut lub do zarumienienia się ciasta.