Pizza żytnio-razowa

Krzysztof
Przekąski
20.10.2014 17:42
Pizza żytnio-razowa

Przepis

ciasto (4–5 placków)

3 szklanki mąki żytniej razowej (ja użyłam chlebową)

2 szklanki mąki pszennej

60 g drożdży świeżych

od 1½ do 2 szklanek wody (ciepłej)

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli (himalajska lub morska)

3 łyżki oliwy (najlepiej extra vergine)

moje dodatki

Pomidory suszone, camembert, sos pomidorowy, bazylia świeża

Salami, gorgonzolla, cebula czerwona, tymianek świeży

Salami, pomidory suszone, mozarella, cebula czerwona, bazylia świeża

Tuńczyk, gorgonzolla, cebula, sos pomidorowy, tymianek świeży

wykonanie

Z połowy szklanki wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru robimy zaczyn. Odstawiamy przykryty w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (ok. 15 minut).

Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy żytnią, sól i zaczyn, resztę wody (proponuję zacząć od 1½ szklanki, w razie potrzeby można wody dolać) oraz olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto przez ok. 10 minut.

Wyrobione ciasto wkładamy do wysypanej mąką dużej miski, przykrywamy (ściereczką lub folią) i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4–5 porcji i kolejno rozwałkowujemy je (grubość 4–5 mm), dodajemy dodatki i pieczemy w 250°C, przez 15–20 minut lub do zarumienienia się ciasta.