Faszerowane papryczki

Krzysztof
Obiad
27.02.2014 11:40
Faszerowane papryczki

Przepis

Składniki:

4 papryki,

1/2 kg mięsa mielonego indyczego,

2 cebule,

30 dag pieczarek,

2 ząbki czosnku

30 dag sera żółtego

sól, pieprz,

natka pietruszki,

oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i razem chwilę podsmażać. Przyprawić solą i pieprzem.

W misce rozdrabniamy mięso i dodajemy do niego podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, starty żółty ser i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i znów mieszać, najlepiej ręką, przez kilka minut.

Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne ze środka. Nałożyć farsz do środka i ułożyć paprykę w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia posypać jeszcze odrobiną żółtego sera.