Przepis
Składniki:
4 papryki,
1/2 kg mięsa mielonego indyczego,
2 cebule,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku
30 dag sera żółtego
sól, pieprz,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i razem chwilę podsmażać. Przyprawić solą i pieprzem.
W misce rozdrabniamy mięso i dodajemy do niego podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, starty żółty ser i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i znów mieszać, najlepiej ręką, przez kilka minut.
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne ze środka. Nałożyć farsz do środka i ułożyć paprykę w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia posypać jeszcze odrobiną żółtego sera.