Przepis
składniki (ok. 20 placuszków)
350 g dyni
150 g marchewki (1 większa)
250 g piersi z kurczaka
100 g pora (biała część)
150 g mozarelli
4 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)
1 łyżeczka soli (płaska)
½ łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
1 łyżeczka curry
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej np. rzepakowy lub oliwa extra vergine
wykonanie
Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy (na dużych oczkach). Por kroimy w drobną kostkę, dodajemy do startych warzyw. Solimy i odstawiamy na 15 minut (aby warzywa odrobinę puściły sok).
Umytego, pozbawionego błon kurczaka kroimy w drobniutką kostkę (wielkości ziarenka kukurydzy). Dodajemy do warzyw.
Dodajemy jajka, curry i pieprz. Mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz starty na dużych oczkach ser, mieszamy.
Nakładając łyżką, smażymy na 1 łyżce tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia. Podczas smażenia lekko potrząsamy patelnią.
Podajemy z ulubioną surówką. Świetnie komponują się np. z surówką z kapusty kiszonej lub sosem czosnkowy na bazie np. jogurtu greckiego. Polecam, bardzo.