Placuszki z dyni, marchewki i kurczaka

Krzysztof
Obiad
20.10.2014 17:39
Placuszki z dyni, marchewki i kurczaka

Przepis

składniki (ok. 20 placuszków)

350 g dyni

150 g marchewki (1 większa)

250 g piersi z kurczaka

100 g pora (biała część)

150 g mozarelli

4 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)

1 łyżeczka soli (płaska)

½ łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)

1 łyżeczka curry

3 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

olej np. rzepakowy lub oliwa extra vergine

wykonanie

Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy (na dużych oczkach). Por kroimy w drobną kostkę, dodajemy do startych warzyw. Solimy i odstawiamy na 15 minut (aby warzywa odrobinę puściły sok).

Umytego, pozbawionego błon kurczaka kroimy w drobniutką kostkę (wielkości ziarenka kukurydzy). Dodajemy do warzyw.

Dodajemy jajka, curry i pieprz. Mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz starty na dużych oczkach ser, mieszamy.

Nakładając łyżką, smażymy na 1 łyżce tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia. Podczas smażenia lekko potrząsamy patelnią.

Podajemy z ulubioną surówką. Świetnie komponują się np. z surówką z kapusty kiszonej lub sosem czosnkowy na bazie np. jogurtu greckiego. Polecam, bardzo.