Papryka faszerowana

Ewelina
Obiad
29.09.2014 9:10
Papryka faszerowana

Przepis

Wpadły mi w ręce dzisiaj piękne czerwone papryki, więc postanowiłam, że zagrają główną rolę w moim dzisiejszym obiedzie. Ich intensywny czerwony kolor świetnie poprawia nastrój w te coraz bardziej pochmurne i deszczowe dni kończącego się lata. Pomyślałam, że je nafaszeruję i upiekę. Muszę się przyznać, że nie robiłam nigdy faszerowanej papryki, dlatego też pomyślałam, że warto spróbować czegoś innego i nowego.

Składniki:

5 szt. papryki czerwonej, 500 g mielonego mięsa, 2 szklanki ugotowanego ryżu,1 jajko, cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, natka pietruszki, ok. 20 dag żółtego sera

Papryki umyć, odciąć „czapeczki” (ja usunęłam też z „czapek” te zielone łodyżki), wydrążyć środek. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucić mięso mielone, posolić, popieprzyć i chwilę podsmażyć . Wymieszać mięso z ugotowanym ryżem, dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki i doprawić wg uznania.

Farsz nałożyć do papryk, posypać z wierzchu startym żółtym serem i przykryć „czapeczkami”. Papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wlać szklankę rosołu (może być z kostki), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.