Faszerowane papryki - przepis

Ewelina
07.02.2014 19:08
Faszerowane papryki - przepis

Przepis

Składniki na 4 porcje

4 duże papryki w dowolnym kolorze

4 łyżki startego parmezanu

Farsz:

500 g mięsa od szynki albo drobiowego (osobiście wolę do farszu mięso od szynki)

3 małe kolorowe papryki (albo po ½ dużych)

2 średnie cebule

1 łyżka klarowanego masła albo oleju

½ szklanki* ryżu (ja daję taki sypany, krótki)

1pełna łyżeczka soli (albo więcej – ja solę mało)

1 płaska łyżeczka pieprzu

¼ łyżeczki mielonego chili

½ łyżeczki chili jalapeno

2 – 3 papryczki peperoncini

2 czubate łyżki majeranku roztartego w dłoniach

1 łyżeczka ziół dalmatyńskich albo prowansalskich

*szklanka o pojemności 250 ml

Papryki do faszerowania umyć, przekroić na pół* (razem z łodyżką), usunąć gniazda nasienne.

Ryż opłukać, zalać 1 szklanką wody, zagotować, wyłączyć i zostawić pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Mięso opłukać i zmielić na średnim sicie.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na 1 łyżce klarowanego masła.

Kolorowe papryki opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.

Papryczki peperoncini rozkruszyć (można pomóc sobie moździerzem, albo tłuczkiem do mięsa).

Mięso wymieszać z ryżem, podsmażoną cebulą, pokrojoną papryką i przyprawami.

Papryki nadziać farszem, ułożyć na posmarowanej oliwą blaszce, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec kolejne 20 minut. Wyciągnąć i posypać startym parmezanem. I gotowe.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną